Rólunk

A BTKE 2009-ben alakult közhasznú szervezet. Az 1984 óta a vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban működő Természetbarát Diákkör egykori tagjai alapították. Célunk, a Felső-Tisza Ökorégió értékeinek, harmóniájának megőrzése, az ott élő emberek és a környezet fenntartható együttélésének elősegítése. Programjaink túlmutatnak az országhatáron, a szomszédos ukrajnai, romániai és szlovákiai területeken élők kapcsolatainak javítását, a környezet értékeinek fenntartását kívánjuk elérni.

Céljaink megvalósításáért aktív ifjúsági környezeti nevelési, és a felnőtt társadalomra ható szemléletformálási projekteket végzünk. Tevékenységeink ennek érdekében a természet- és környezetvédelem, az ember által teremtett kulturális értékek, az emberi kapcsolatok erősítésének valamennyi területére kiterjednek. Kutatási feladatok, szakmai tanulmányok, előadások, konferenciák, ifjúsági és felnőtt akciók, csereprogramok szervezése és készítése a fő eszközrendszerünk. A Természetbarát Diákkör több évtizedes tevékenységére és kapcsolatrendszereire, megvalósított programjaira, több száz aktivistát tudunk megmozgatni aktuális projektjeink során.

A szervezet fő célcsoportja a középiskolás korosztály. Úgy véljük, nem az országhatárok választanak el bennünket egymástól, hanem az, hogy nem ismerjük eléggé egymás kultúráját, társadalmi hátterét, szükségleteit. Az egymással határos régiók, függetlenül attól, hogy melyik országhoz tartoznak, csak együttműködve, egymást megismerve, együtt gondolkodva és együtt cselekedve tudnak előbbre lépni. Ezt az alapoknál, a fiatalok nevelésénél kell kezdeni, s ennek jó eredményei pozitív hatással vannak a felnőtt társadalom kapcsolataira is. Tevékenységünk hatásai túlmutatnak a 14-18 éves korosztályon, hiszen, a munkák során bevonásra kerülnek felnőttek, önkormányzatok, szakmai szervezetek is.

Aktív tagjaink hosszú évek óta dolgoznak a civil szektorban, nyitottak vagyunk az együttműködésre, szívesen megosztjuk szakmai tapasztalatainkat. Ha tevékenységeink felkeltették az érdeklődésed, szívesen csatlakoznál programjainkhoz, keress bennünket elérhetőségeinken!


Kedves vetélkedő diákok! Tisztelt Pedagógusok!

Lezajlott a Beregi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület által meghirdetett, „Jövőnk a tét – Hulladékokról okosan” című vetélkedő két internetes fordulója. Köszönjük, hogy megyénkből a rengeteg iskolai elfoglaltság ellenére ilyen szép számmal jelentkeztek csapatok. Mindkét fordulót sokan és ügyesen oldották meg. Reméljük a munkátok nemcsak a versenyről szólt, hanem sok érdekes információt is megismertetek. Mi ezt tapasztaltuk. Ezért, bár minden versenynek helyezettjei vannak, mégis azt mondjuk, függetlenül az elért pontszámoktól, nyertetek. Nyertetek, mert sok új ismeretet szereztetek. Nyertetek, mert helyesen formálódott környezettudatos gondolkodásotok. Nyertetek, mert rohanó világunkban néhány órára együtt voltatok, figyeltetek egymásra.

Köszönjük tehát a munkátokat és köszönjük a tanáraitok segítő munkáját is. Függetlenül attól, hogy részesei lesztek-e a döntőnek. gratulálunk és életetekben sok-sok sikert, környezettudatos viselkedést és életet kívánunk Nektek!

Reméljük, a későbbiekben lesz még lehetőségünk vetélkedőket, programokat szervezni és azokban újra részt vesztek majd.

Valamennyi résztvevő csapat és felkészítő tanáruk oklevelet kap, amit postai úton juttatunk el.

A csapatok eredményeit itt olvashatjátok >>>„Jövőnk a tét – hulladékokról okosan!”


MEGHOSSZABBÍTOTT JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ!

A Beregi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület „Jövőnk a tét – hulladékokról okosan!” címmel, 3 fordulós környezeti nevelési vetélkedőt hirdet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei iskolák, felső tagozatos diákjaiból állócsapatai számára. A vetélkedő 2019. január28-tól 2019. március 29-ig tart.

A vetélkedő témája

A vetélkedő célja, hogy a résztvevő diákok megismerjék a hulladék megelőzés és hulladékgazdálkodás jelentőségét, a hulladékkeletkezés, szelektív gyűjtés és újrahasználat összefüggéseit, felismerjék saját felelősségüket és azt, hogy ők maguk mit tehetnek.

A vetélkedő során a csapatokat változatos, kreatív feladatok várják: alapkérdéseket és összefüggéseket keresnek, iskolájuk, családjuk körében, ill. más érdekes hulladék témájú eseteket tanulmányoznak.Az általuk feltárt kihívásokra csapatmunkában megoldásokat javasolnak, és eredményeiket egyedi módon be is mutatják az iskolának, közösségüknek, majd közösen elkezdhetik a megvalósítást. Így diákok, a vetélkedő és a vezető tanár segítségével maguk fedezik fel a téma kérdéseit, összefüggéseit, feltérképezik környezetüket és aktív részesei lesznek az általuk javasolt megoldások, változtatások megvalósításának és bemutatásának.

Jelentkezés feltételei, regisztráció

A vetélkedőre felső tagozatos diákokból álló 5 fős csapatok jelentkezését várjuk a megyéből (iskolánként tetszőleges számú csapattal).
Jelentkezési határidő: 2019. február 04. 12 óra

A letölthető feladatsorokat a Vetélkedő menüpontban találjátok!

A sikeres regisztráció feltétele a https://goo.gl/forms/D8enE44g6iEmg4533
linken megadott jelentkezési lap hiánytalan kitöltése. A jelentkezés elfogadásáról minden csapatnak emailen megerősítést küldünk. Az első forduló anyagát a sikeres regisztrációt követően, a jelentkezési határidő letelte után kapják meg a csapatok.
A vetélkedőn való részvétel térítésmentes.

A vetélkedő menete

A vetélkedő két elektronikus fordulóból, ill. egy személyes döntőből áll. Az első két forduló feladatlapjait a csapatok elektronikus úton kapják meg. A két forduló során a legjobb eredményt elért 3 csapatot (csapatonként 5 diák és kísérőtanáraik) személyes döntőre hívjuk meg. Az egyes fordulók megoldásait elektronikusan várjuk vissza a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre. A beérkezett anyagokról a jelentkezéskor megadott csapatemailcímre küldünk visszajelzést.

A vetélkedő várható ütemezése
2019. február 4., 12 óra    Jelentkezés határidejeahttps://goo.gl/forms/D8enE44g6iEmg4533linken
2019.február 4.  12 óra után   Az első forduló anyagának kiküldése a csapatok felé
2019. február 22.    Az első forduló beérkezési határideje/ A második forduló kiküldése a csapatok felé
2019. március 14.        A második forduló beérkezési határideje
2019.március 20.    Elektronikus fordulók eredményeinek kihirdetése/ a döntőbe került csapatok meghívása
2019. március 29.    Döntő a legjobb 3 csapatnak, Szakmai Nap
2019. március 30-31.    Szatmár-Beregi Tanulmányi kirándulás és szakmai tréning

Értékelés, jutalom

Az értékelést a Beregi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület szakértői és környezeti nevelői végzik. Az első két, elektronikus forduló részeredményeit valamint az összesített eredményét egy alkalommal, 2019. március20-án hirdetjük ki. Valamennyi résztvevő csapat elismerő oklevélben részesül. A 2 forduló összesített pontjai alapján a legjobb eredményt elért 3 csapat tagjait (5 diák + kísérőtanár) személyes döntőre hívjuk meg. A döntő minden csapatát oklevéllel és ajándékcsomaggal (környezettudatos termékek, játékok és kiadványok) jutalmazzuk. A döntőt követően (egyazon napon) a 3 csapattal ill. kísérőtanáraikkal ellátogatunk az Orosi Hulladéklerakó Központba, ahol a résztvevők interaktív előadás, installációk, segítségével tudhatnak meg többet a hulladékok korszerű begyűjtéséről, feldolgozásáról, és a már használt termékek újrahasználatáról, valamint a Hulladéklerakó tevékenységéről, a központ jelentőségéről. A döntő után a meghívottak Tivadaron a Szabadidő Központban kétnapos programon vehetnek részt, amelynek része egy Szatmár-Beregi tanulmányi kirándulás és egy szemléletformáló tréning.

A vetélkedő eredményét, a csapatok által készített legjobb bemutató anyagokat az BTKE(www.termeszetbaratok.freeweb.hu és www.btke.hu) online felületein is közzétesszük.

Jelen vetélkedőről bővebb információ Toldi Zoltán programfelelőstől a
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  email címen vagy telefonon (30/376 1290) kérhető.

A vetélkedőhöz jó munkát és sok sikert kívánunk!

A projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósult meg.
www.szelektalok.hu

               
email: btke2012@gmail.com
web: www.btke.hu
cím: 4841 Jánd, Arany J. tér 1/A

tel: +36-30-3761290