Projektjeink

 Fotók:

 Fotók:

 
Adventi jótékonysági főzőverseny

A Beregi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, a Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban működő Természetbarát Diákkör tagjaival, akik az egyesület ifjúsági aktivistái immár nyolcadik éve szervez Vásárosnaményban Adventi Jótékonysági Főzést – az utóbbi években Főzőversenyt. A Covid-járvány miatt egyéves kihagyással, az idén, 2021.12.21.-én a Beregi Főzőklub tagjainak kezdeményezésére újra megszerveztük a jótékonysági főzőversenyt. A programot a Magyar Természetvédők Szövetsége Ifjúsági Tagozatának két tagja, aktivistáink, Vincze János és Tiba Patrik 11.c osztályos tanulók kezdeményezték és szervezték az ifjúsági résztvevőket, a programokat, természetesen az Egyesület felnőtt tagjainak aktív támogatásával. A szervezést Toldi Zoltán azt Egyesület és a Diákkör vezetője segítette, a főzés szakmai irányítását Kósa László Mesterszakács a Lónyay Menyhért Baptista Technikum és Szakképző Iskola tanára vállalta. A program három elemből állt. Az előző hét csütörtökön a fiatalok szakmai képzést tartottak, amelyen megismerték a recepteket, a főzés célját és módszereit. Két alapelvet kellett betartani. az első az volt, hogy a fiatalok a főzéssel az arra rászoruló, beteg és mélyszegénységben elő embereket támogassanak, a másik pedig az, hogy csak hazai és helyi termékekből állítsák össze a főzés alapanyagait. Hétfőn délelőtt a fiatalok bevásároltak, vigyázva a hazai és helyi alapanyagok beszerzésére, majd előkészítették a főzést. 21-én a város főterén két üstben főzték meg a csángógulyást és a pásztortarhonyát. A város rászoruló lakosainak több mint 120 adagot osztottak ki, szállítottak ki az ifjú aktivisták, a helyszínen pedig további 80 főnek szolgálták fel a főzőverseny termékét.

Nagyon nagy sikerű volt a rendezvény. A fiatalok hatalmas lelkesedéssel dolgoztak, s az ételek átadásakor sokan értették meg, hogy segíteni jó!

A rendezvény eseményeiről film készült, ami a www.beregihirek.hu oldalon tekinthető meg.

AGRI program az  „Őszi Hacacáré - Hagyományőrző Nap” fesztiválon

Szervezet neve: Beregi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület
Kontakt személy neve, telefonszáma: Toldi Zoltán; 06 30 3761290
Esemény időpontja: 2021. október 24. 10.00 - 17.00
Esemény helyszíne: Vásárosnamény, Közösségi Park
Eseményen résztvevők száma: Az eseményen nagyságrendileg 650 fő fordult meg.

Rövid leírás az eseményről:
Vásárosnamény Város és több civil szervezet 2021.10.24.-én, közösen szervezte meg az „Őszi Hacacáré - Hagyományőrző Nap” fesztiválprogramot, amelyen a Beregi Természet és Környezetvédelmi Egyesület is részt vett kiállítóként az egészséges, helyi élelmiszerekkel kapcsolatos anyagaival, az AGRI-101036310 “BRIng the Dialogue - Green European DEAL and the CAP” című projekt keretében. A rendezvényre meghívást kaptunk, amelyen jelen volt a helyi sajtó is, ezért külön írásos sajtómeghívót nem kellett készítenünk. A sajtó az egész rendezvényt jelenítette meg, kiemelve benne AGRI-akcióprogramunkat. Nagyon szép, napsütéses októberi idő volt, ami szinte kicsalta a város lakosságát a szabadba. A téren folyamatosan programok voltak, koncertek, bemutatók. A látogatóknak „piaci, gyerekjátékos utcán” kellett végig haladniuk a központi helyszínig. Egyesületünk ezen az úton, közvetlenül a színpad mellett kapott helyet, így a látogatók sétájuk során elhaladtak előttünk. Így az egyesület és a Természetbarát Diákkör tagjainak könnyű dolga volt megállítani a nézelődőket. Az érdeklődők szórólapokat kaptak, megnézhették a sátorban berendezett szakmai és az ehhez kötődő rajzkiállítást, illetve beszélgethettek tagjainkkal a helyi termelés fontosságáról – sokan megtették ezt. A sétáló gyerekek rajzolhattak arról, hogy mi terem a kertben. munkájukért képeslapot és helyben termelt gyümölcsből, helyben gyártott édességet kaphattak. A nap folyamán kb. 600 felnőtt állt meg tájékozódni sátrunknál és 52 gyerek készített rajzot. A programot nagyon sikeresnek tartjuk, hiszen a rendezvényen nagyon sokan fordultak meg és összességében indirekt módon sokakat elértünk plakátjainkkal. A helyi sajtó és a programban résztvevő fiatalok sok-sok információt osztottak meg az emberekkel központi online sajtó és egyéni közösségi oldalak segítségével.

Bővebben ...

Akciók a helyi élelmiszerért

A program az akció naphoz hasonlóan igen rossz időjárási feltételek mellett valósult meg. A hideg ellenére nagyon sokan jöttek el a rendezvényre. Előzetesen a helyi, Namény TV-ben meghirdettük és személyes szervezéssel is igyekeztünk érdeklődőket gyűjteni. Az Kitelepülést összekötöttük egy, éppen idekapcsolódó városi rendezvénnyel, ami vélhetőleg egy folyamatot indít el. 600 éve kapta meg oklevelek alapján a település, illetve annak birtokosa a Vásárjogot” Zsigmond Királytól. Ennek fényében készültünk. Összefogva a helyi önkormányzattal és a piacfelügyeletet ellátó Szociális Bolttal kerestük a helyi termelőket, és kértük jöjjenek el erre a napra. Nálunk a nagy piacon nincs helyi termelő, csak „bóvli áruk”, ezért kezdeményezésünkre 21 helyi termelő mondott igent.  A piacot berendeztük a termelők fogadására, a paravánokra kihelyezhettük anyagainkat. (logók, felhívások, mondatok a helyi értékekről, gyerekrajzok…stb. A padoknál volt lehetőség a beszélgetésekre, a kóstolókra. A termelői gyümölcsleveket sorszámmal ellátva kínáltuk, és aki eltalálta helyi termelőtől származó gyümölcsöt kapott ajándékba.  A programot a Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium tanulói, aktivistáink színes műsorral nyitották meg: Néptánc, ének, szavalat. A megjelenteket Városunk polgármestere köszöntötte.  A rossz időben váltásokban a partnerünk a Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium Természetbarát Diákkörének tagjai és egyesületünk aktivistái közül 31 fő vett részt. Aktivistáink totót töltettek ki. 136-an írták alá a jelenléti ívet. 5 videóinterjút készítettünk el.

Bővebben ...

Svájci-Magyar Civil és Ösztöndíj Alap
SMCA-2013-0855-Z

Ifjúsági, középiskolás fenntarthatósági szakembereket képeztünk, majd Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 6 iskolájában végeztek szemléletformáló és közösségi tevékenységeket a mi mentorálásunkkal.
A projekt felépítésekor Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei középiskolák bevonását terveztük. Azt szerettük volna, hogy egy iskolából 2 fő jelentkezik, mivel az egymást segítő tanulópárok minőségi garanciát jelentenek a folyamatban. A 16 tanuló kiválasztásukat követően egy bentlakásos képzésen vettek részt. A képzés tréningmódszerek mentén, rengeteg játékos gyakorlattal folyt. Nagyon erősen hagyatkoztunk a fiatalokra a projekt megvalósításának tervezésénél. A tréning tematikája folyamatosan változott, mert a folyamat közben derült ki, hogy milyen területekre kell nagyobb hangsúlyt fektetnünk. Mivel a projektben kapott feladatok nagy részénél szükség volt az együttműködésre és a kommunikációra, így ezekkel a témákkal foglalkoztunk a legtöbbet. A tapasztalati tanulás ereje nagyon megmutatkozott az értékelések alkalmával. Mindenki világmegváltó hangulatban ment haza a táborból.

Bővebben ...

ENPI Határon Átnyúló Együttműködési Program

HUSKROUA/1101/091
Ifjúsági önkéntes csoportot hoztunk létre, akik a folyamatban egy életvezetési kompetenciafejlesztésen mentek keresztül az önkéntes tevékenységeket eszközül használva. 2 csoport működött Kárpátalján, 2 csoport Szatmárnémetiben, akikkel közösen is dolgoztunk a projekt ideje alatt.
A magyarországi területen a projektben toboroztunk egy önkéntes csoportot, amellyel minta értékű DIA modell szerinti tevékenységet végzünk. A fiatalok egy iskolából csatlakoztak 8 különböző osztályból 2-2 fiatal. A magyarországi csoportnak azért is van nagy jelentősége és szerepe, mert az Ifjúsági Közösségi Szolgálat bevezetésével megnőtt az ifjúsági közösségi tevékenységek szerepe. Azt tűztük ki feladatnak, hogy megmutassuk az önkéntességet, mint más minőséget, és mintát adjunk azoknak akik ilyen tevékenységet szeretnének végezni.

Bővebben ...


email: btke2012@gmail.com
web: www.btke.hu
cím: 4841 Jánd, Arany J. tér 1/A

tel: +36-30-3761290